Sunday, 7 May 2017

KEPELBAGAIAN DI MALAYSIA

MAKANAN TRADISIONAL MASYARAKAT DI MALAYSIA

Malaysia merupakan sebuah negara yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan budaya. Setiap bangsa atau kaum mempunyai makanan tradisional mereka yang tersendiri. Makanan merupakan salah satu elemen yang telah menyatukan kepelbagaian masyarakat Malaysia di bawah satu negara.

MAKANAN TRADISIONAL KAUM MELAYU

NASI LEMAK



Nasi Lemak merupakan makanan kegemaran masyarakat Malaysia terutamanya sebagai sarapan pagi. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan santan kelapa bagi menambah rasa lemak nasi tersebut. Terdapat juga masyarakat yang menggunakan daun pandan untuk memasak nasi lemak bagi meningkatkan aroma makanan tersebut. Nasi lemak biasanya dihidang bersama telur, timun, ikan bilis goreng, kacang goreng dan sambal. Kini, terdapat pelbagai lagi hidangan yang disajikan bersama nasi lemak seperti ayam, daging, sotong, udang, limpa dan hati lembu.

LEMANG



Lemang merupakan makanan tradisi yang digemari orang ramai. Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun pisang sebelum dibakar sehingga masak. Kaedah memasak menggunakan buluh ialah cara memasak kaum asli di Malaysia. Lemang merupakan hidangan istimewa semasa musim perayaan terutamanya perayaan Hari Raya Aidilfitri. Makanan tradisional ini dihidang bersama rendang dan serunding.

OTAK-OTAK



Otak-otak merupakan sejenis makanan di perkampungan nelayan. Makanan ini biasanya dijadikan sebagai makanan ringan semasa jamuan petang. Makanan ini diperbuat daripada isi ikan laut. Meslipun begitu, ikan air tawar seperti ikan tilapia merah, patin dan keli juga boleh digunakan untuk membuat otak-otak. Otak-otak dibungkus dengan daun kelapa atau daun nipah sebelum dibakar di atas dapur arang atau dapur biasa. Makanan ini lebih sedap dimakan ketika masih panas.

MAKANAN TRADISIONAL KAUM CINA

KUIH BULAN




Kuih bulan merupakan sejenis kuih Cina yang dimakan sewaktu perayaan Pertengahan Musim Luruh. Kuih bulan biasanya pastri bulat atau segi empat tepat yang berukuran lebih kurang 10 cm dalam diameter dan 4-5 cm tebal. Inti tebal selalunya dibuat daripada isi biji teratai dikelilingi oleh satu kerak yang agak nipis dan boleh juga diletakkan kuning telur masin di tengahnya. Selain inti biji teratai, inti kacang merah dan inti lain juga boleh digunakan. Kuih bulan adalah lebih kaya, berat dan tebal berbanding dengan kebanyakkan kek Barat dan pastri.

ZONG ZI




Zong Zi merupakan makanan tradisional Cina yang diperbuat daripada nasi pulut disumbat dengan inti yang berperisa atau manis dan dibungkus dalam buluh, daun teratai atau daun lain yang rata dan besar. Ia dimasak dengan mengukus atau mendidihkan di dalam air. Makanan ini biasanya disajikan sewaktu perayaan Duanwu atau Festival Perahu Naga bagi memperingati wafatnya Qu Yuan, seorang penyair pada zaman kerajaan Chu.

KUIH BAKUL




Kuih bakul atau Nian Gao ialah makanan Cina yang diperbuat daripada tepung pulut berbentuk seperti dodol. Meskipun boleh dimakan bila-bila masa, secara tradisi kuih ini paling laris dimakan ketika sambutan Tahun Baru Cina. Makanan Kuih bakul dipercayai membawa tuah pada masa perayaan ini kerana namanya "Nian Gao" di mana perkataan gao berbunyi sama dengan perkataan yang bermaksud "tinggi" melambangkan erti "semakin tahun semakin tinggi" atau ringkasannya "setahun lagi kehidupan, setingkat lagi kemajuan". Sungguhpun pelbagai jenisnya, namun semuanya berkongsi ramuan pulut yang sama yang dihancurkan atau dikisar menjadi adunan dan bergantung kepada jenis itu, boleh diacu begitu sahaja atau dimasak semula untuk mengukuhkan ramuannya.


MAKANAN TRADISIONAL KAUM INDIA

MURUKKU



Murukku adalah makanan tradisional kaum India Malaysia yang resepinya berasal dari India Selatan erutamanya Tamil Nadu. Murukku telah mengambil tempat di hati semua masyarakat berbilang bangsa di negara Malaysia. Murukku adalah makanan ringan yang sedap, rangup dan senang dibuat dan murah kosnya. Murukku diperbuat dari tepung kacang tosai atau urad dhal dan tepung beras. Rasa makanan ini bergantung kepada penggemar seperti rasa asli atau pedas. Murukku biasanya berbentuk bulatan. Murukku dibuat menggunakan acuan khas seperti cara dengan cara menekan tepung yang telah diuli ataupun dengan cara pemutaran.

ROTI CANAI



Roti canai atau paratha dan puri ini pada asalnya ialah makanan kegemaran kaum India. Namun pada masa kini, roti canai berjaya meletakkan tarafnya bersama dengan nasi lemak yang diminati oleh sebilangan besar rakyat Malaysia. Capati yang diolah dari gandum tulen mempunyai banyak khasiat dan sesuai untuk mereka yang mempunyai sakit kencing manis dan darah tinggi. Roti canai biasanya dimakan dengan dal, kari dan sambal.

TOSAI



Tosai mempunyai banyak nama lain seperti dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai ataupun chakuli. Tosai juga terdiri daripada pelbagai jenis seperti tosai telur, tosai cili, tosai bawang dan sebagainya. Makanan tradisional ini sering dimakan oleh rakyat Malaysia terutamanya kaum India. Tosai boleh didapati di mana-mana gerai atau kedai mamak dan juga restoran India. Makanan tradisional ini berasal dari India. Tosai dimakan sebagai sarapan pagi atau makan malam. Tosai dimakan dengan pelbagai jenis lauk sampingan seperti sambal dari buah-buahan, kari ayam atau daging kambing, acar India dan lain-lain. Tosai diisi dengan kentang dan bawang yang telah digoreng sehingga rangup.



No comments:

Post a Comment